Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Wij werken momenteel aan een nieuw forum voor Androidworld. Het is daarom momenteel niet mogelijk om te reageren of nieuwe topics aan te maken.

AVS

AVS

 • Lid sinds 02 oktober 2009
 • Berichten 9885
 • Reputatie 0
 • #1
 • 31 januari 2011
 • 22:32

Inleiding
Dit is een topic speciaal voor leden en gasten die het wellicht prachtig interessant vinden wat ze allemaal met hun Galaxy S kunnen doen, maar geen tot weinig kennis en ervaring hebben in dergelijke veranderingen aan hun toestel.

Dit is dus geen topic voor de kenner/flash-junkie/modder/rombuilders maar puur een informatief stukje voor diegene die wel eens wat meer willen weten zonder in allerlei howto's en andere tutorials te moeten graven naar informatie.

Het doel van dit informatieve verhaal is om iedereen, die het graag wil weten, wat meer informatie te geven en wellicht de drempel voor het veranderen van je toestel op deze manier wat lager te maken.

Standaard ROM vs Custom ROM
De term custom rom kom je veelvuldig tegen hier op het forum.
EN, alhoewel deze topic in het galaxy S forum staat, slaat de meeste info op alle Android toestellen.

Het verschil tussen een standaard ROM en een custom ROM zit hem in een paar kleine, maar wezenlijk andere, dingen.
De custom ROM is altijd gebaseerd op een officiele standaard rom. Voor de SGS is op dit moment van schrijven de froyo 2.2.1 ROM de basis voor alle custom roms hier op het forum en dat is een ROM die gebaseerd is op de officiele froyo 2.2.1 JS3 release van Samsung.
Je zult dus aan de rom zelf niet zo heel erg veel veranderingen zien. Alle menu's en settings zitten op dezelfde plaats en werken ook hetzelfde. Applicaties die draaien op de standaard 2.2.1 rom zullen ook moeiteloos draaien op een custom 2.2.1 rom.

Wat is er dan wel anders ?

Een custom ROM is altijd “deodexed” wat een standaard ROM niet is.
Hierdoor heb je de mogenlijkheid om op een custom rom zaken aan te passen. Een thema, zoals je er verscheidenen ziet hier op AW, is zoiets wat dan mogenlijk is.
Een standaard ROM is niet deodexed waardoor je geen thema's kunt plaatsen of apps aanpassen naar eigen kleuren/logo's.

Wat is dan Deodexed ?
Om dit even heel simpel uit te leggen kunnen we zeggen dat een standaard rom zijn bestanden als het ware opdeelt. Dus een applicatie die je bv uit de market haalt wordt na installatie opgedeelt in een APK en een ODEX deel.
Omdat de app uit die twee delen bestaat is het nagenoeg onmogelijk om dergelijke apps aan te passen.
Een deodexed rom, en de naam zegt het eigenlijk al, is een rom waarbij de apps niet opgedeelt worden in een apk en een odex deel. Alles blijft bij elkaar in dezelfde apk.
Hierdoor is het dan wel mogenlijk om diverse zaken in de rom aan te passen.

ROM/Kernel/Modem
Elke ROM die je op je toestel zet, een officiele rom van Samsung bv of een custom rom, bestaat uit een rom, een kernel en een modem bestand.
Je kunt een rom flashen zonder kernel of zonder modem, je kunt ook een kernel flashen zonder rom en zonder modem en je kunt ook een modem flashen zonder rom of kernel.
Maar standaard zit bij een complete rom deze 3 bestanden er altijd in. Soms ook nog een CSC bestand welke Samsung gebruikt om de landaanduiding in de telefoon te zetten.

De Kernel is nodig om de hardware in je toestel te identificeren en de juiste drivers ervoor te laden.
Een modem is nodig voor het netwerkverkeer zoals Telefonie en je 3G dataverbinding.
Wat er overblijft is de rom zelf en dat is feitelijk je Android besturingssysteem.

In de kernel zit een recovery modus ingebouwd. Bij de standaard Samsung kernel kun je die herkennen aan een kort blauw menu als je je toestel opstart in recovery modus. In deze recovery modus kun je dan bv je toestel compleet resetten zoals deze uit de fabriek kwam…vandaar de naam fabrieksreset/factory reset. Vanuit de standaard Samsung recovery is dat ook wel meteen het meest interessantste onderdeel omdat je verder weinig met die recovery kan.

Een custom recovery is vaak veel en veel uitgebreider. Op dit moment worden de recoveries van de Speedmod kernel (groen recovery menu) en de voodoo kernel (rood recovery menu) veel gebruikt.
Een voordeel van een custom recovery ten opzichte van een standaard recovery is dat de developers ervan zich erg veel bezig houden met bv het batterijbeheer…hoe kan ik zo'n lang mogelijke batterijduur verkrijgen…Ook vindt je een ingebouwde Lagfix optie terug en het verkrijgen van root rechten op je toestel.
Verder kan je met een custom recovery een complete backup maken van je toestel (nandroid backup) uitgezonderd de kernel/modem/bootloader.
Snelheid is ook waar de developers zich druk mee bezig houden. Dus, hoe krijg ik de beste performance uiit mn toestel tegen de beste batterijprestaties.

De gebruikte modem is in veel custom rom nogal eens verschillend. Dit omdat de een type x goed vindt werken tegen een goede batterijduur terwijl de ander type y weer net ff beter vindt werken.
Nagenoeg alle typen modems die voor de SGS geschikt zijn kun je hier vinden dus ook al heb je bv een custom rom met modem type x dan kun je altijd type y erop zetten als je die gewoon net ff beter vondt werken.

Wat gebeurd er nou wanneer ik een andere rom erop zet?
Het hele proces is eigenlijk best kort samen te vatten.

Als je helemaal alles origineel hebt, dus standaard Samsung kernel en standaard Samsung rom dan kun je niet even snel zomaar een andere rom op je toestel zetten. In je standaard recovery heb je een onderdeel genaamd “apply sdcard:update.zip” en dat zou betekenen dat je via die methode iets op je toestel kunt zetten. Daar is die optie ook wel voor bedoelt maar alleen voor updates die een bepaalde handtekening hebben (signing) waardoor Samsung die update accepteert. Een custom rom heeft die handtekening uiteraard niet dus op die manier een rom erop zetten (flashen) gaat niet lukken.

Er moet dus iets gebeuren aan die standaard recovery zodat je wel dingen op je toestel kunt zetten met of zonder die handtekening.
Dat wordt dan gedaan door die standaard recovery te vervangen voor een custom recovery. Op dit moment is de ClockWorkMod recovery (CWM) een van de bekenste in Galaxy land.
Deze cwm recovery geeft je alle mogenlijkheden om dingen op je toestel te doen zonder de restricties die Samsung in hun recovery heeft zitten.

Even hiervoor zei ik al dat een custom recovery deel uitmaakt van een custom kernel. Dus om bv clockworkmod recovery te kunnen gebruiken moet je een kernel flashen waar deze recovery inzit.
Ik noem weer de 2 bekendste: Speedmod kernels en de Voodoo kernels.
Beiden hebben ze de CWM recovery aan boord.

Dus de eerste stap is het vervangen van de kernel.
Dit kan niet op het toestel zelf, zoals ik al zei, de standaard kernel laat dat niet toe…dus moet je het buiten het toestel aanpassen.
Dat doen we door je toestel aan de pc te koppelen via de usb kabel en dan via het programma Odin, wat dan draait op je pc, die custom kernel in je toestel te zetten.
Op je toestel heb je nl een zogeheten “download modus” en in die modus staat je toestel “open” voor andere software.

Het is een werkje van niets, want binnen luttele seconden staat de nieuwe kernel op je toestel waarna je toestel weer opnieuw gaat opstarten om direkt gebruik te gaan maken van die nieuwe kernel.

Daar merk je na het opstarten niets van. Je zit gewoon weer in je Android homescreen en alles ziet er ook hetzelfde uit. Dat klopt ook want de kernel veranderd ook helemaal niets aan Android zelf.

Alleen als je nu opnieuw je toestel in de recovery modus gaat zetten dan zul je direkt zien dat je ineens heel veel meer opties tot je beschikking hebt.
Je kunt direkt gaan backuppen mocht je dat willen, of, vanuit de kernel je toestel rooten zodat je administrator rechten krijgt. Er zijn teveel opties om die hier allemaal even te benoemen.

De optie waar het ons om ging is dat we nu een mogenlijkheid hebben om een nieuwe rom via het toestel te installeren…dat wat via de originele kernel niet kon.

De werkwijze hiervan is eigenlijk nog veel simpeler dan het flashen van de kernel.
Want alles wat je nu maar hoeft te doen is een leuke custom rom uitzoeken die je graag eens wilt proberen…waarvan je het thema wat erbij zit wel leuk vindt bv.
Deze custom rom die download je dan, kan naar je pc maar kan ook rechtstreeks naar je telefoon via de webbrowser of via de usbkabel naar de telefoon als je de rom eerst naar je pc gedownload had.
Je zet uiteindelijk de gekozen rom op je interne sdcard, het maakt niet uit waar…je kunt bv een nieuw mapje maken “Roms” en die custom rom daar inzetten.
Belangrijk is wel dat je de rom op je interne sdcard zet en niet op de externe sdcard (dat kaartje wat je er zelf ingestopt hebt) omdat CWM die externe sdcard niet kan vinden…de interne wel.

Dus de rom staat op je interne sdcard in je toestel. Vervolgens reboot je je telefoon naar recovery modus en vanuit recovery kies je de optie om het bestand te flashen wat je op je interne sdcard hebt gezet (je krijgt een soort van mini verkennertje om even dat bestand te zoeken vanuit recovery).

De custom rom wordt dan vervolgens geflashed en na een aantal minuten start je toestel op geheel in de nieuwe rom…dus met dat leuke thema wat erbij zat bv.

Zo kun je, op exact dezelfde wijze, verschillende custom roms op je sdcard zetten en deze eens uitproberen. De roms hoeven ook niet van de sdcard af, ze mogen erop blijven staan. Maar heb je uiteindelijk een goede rom gevonden waar je helemaal happy mee bent dan kun je uiteraard wel de roms weer van de sdcard afhalen om zo weer ruimte vrij te maken voor andere dingen.

Als je eenmaal een custom rom op je toestel hebt….met of zonder thema….dan kun je ook losse thema's op je toestel zetten.
Een los thema is als het ware alleen de looks van je toestel en je flashed dan dus geen rom/kernel of andere dingen…alleen maar puur het thema.

Terug naar Origineel
Het verhaal zou niet compleet zijn als we het ook niet even zouden hebben over het weer origineel maken van je toestel.
Het weer helemaal origineel maken van je toestel….dus daarmee bedoel ik de originele rom plus originele kernel en modem…gaat weer op dezelfde manier zoals je de eerste keer via dat programma Odin die kernel op je toestel had gezet.
Alleen zet je dan niet alleen een kernel maar ook de rom, modem en eventueel de CSC bestanden weer terug.
Na deze stap met odin is je toestel weer helemaal 100% origineel en het laat geen enkel spoortje na van je custom avonturen.

Bewerkt (31 januari 2011 22:32)

Samsung Galaxy S8+

AVS

AVS

 • Lid sinds 02 oktober 2009
 • Berichten 9885
 • Reputatie 0
 • #2
 • 31 januari 2011
 • 22:32

gereserveerd…

Bewerkt (31 januari 2011 22:32)

Samsung Galaxy S8+

redmaner

redmaner

 • Lid sinds 24 januari 2011
 • Berichten 2787
 • Reputatie 10
 • #3
 • 31 januari 2011
 • 23:04

Lange uitleg maar wel duidelijk zullen beginners zeker blij mee zijn great job AVS

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Bewerkt (31 januari 2011 23:04)

Android hacker / MIUI vertaler:
Xiaomi Mi2 / Motorola Xoom

SpartacusNLD

SpartacusNLD

 • Lid sinds 22 augustus 2010
 • Berichten 1049
 • Reputatie 10
 • #4
 • 31 januari 2011
 • 23:06

wow thanks!zeker handig mocht er iets niet duidelijk zijn voor de mensen!

Bewerkt (31 januari 2011 23:06)
MuayThai

MuayThai

 • Lid sinds 24 december 2010
 • Berichten 1575
 • Reputatie 0
 • #5
 • 31 januari 2011
 • 23:08

Zeker zeer handig..

Bewerkt (31 januari 2011 23:08)
JohandeJong

JohandeJong

 • Lid sinds 13 januari 2011
 • Berichten 2319
 • Reputatie 70
 • #6
 • 31 januari 2011
 • 23:08

AVS, fantastisch. Dit is precies het verhaal waar ik vorige week naar op zoek was. Door heel veel te lezen en proberen te begrijpen en een stukje logisch nadenken kreeg ik wel door hoe het zo'n beetje werkt maar dat heeft mij veel tijd gekost. Hier vind ik het terug in een duidelijk verhaal en een paar vragen die ik nog had zijn beantwoord. Hartelijk dank daarvoor.
Wat ik nog wel mis is een aanwijzing wanneer je wel of niet je reeds geïnstalleerde apps kwijt raakt. Dat gebeurt toch bij de custom roms? Of heb ik dat nu net niet goed begrepen?

Bewerkt (31 januari 2011 23:08)
JK1980

JK1980

 • Lid sinds 02 oktober 2010
 • Berichten 1645
 • Reputatie 10
 • #7
 • 31 januari 2011
 • 23:09

Top AVS, hier zouden nieuwe SGS gebruikers alle info toch moeten vinden voordat ze beginnen aan het customizen van hun toestel.
Duidelijk en overzichtelijk.

Bewerkt (31 januari 2011 23:09)

Samsung Galaxy Note 2 N7100 Dr. Ketan 4.3
Samsung Galaxy Tab 10.1 P7510 Ganbarou 4.3

flevo

flevo

 • Lid sinds 08 juli 2010
 • Berichten 952
 • Reputatie 0
 • #8
 • 31 januari 2011
 • 23:09

als er iets niet duidelijk was is dat nu wel duidelijk

Bewerkt (31 januari 2011 23:09)
Flozzo

Flozzo

 • Lid sinds 19 december 2009
 • Berichten 603
 • Reputatie 0
 • #9
 • 31 januari 2011
 • 23:18

Halverwege ofzo gelezen, goed werk!

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Bewerkt (31 januari 2011 23:18)
Rosan

Rosan

 • Lid sinds 14 januari 2011
 • Berichten 82
 • Reputatie 0
 • #10
 • 31 januari 2011
 • 23:20

Ik gaat t morgen eens doorlezen zeer boeiend!!

Bewerkt (31 januari 2011 23:20)

Reageer

We werken momenteel hard aan een nieuw forum voor Androidworld. Het is daarom helaas niet mogelijk om op dit topic te reageren.